Śnieżny grzyb - nawilżanie

Lato w pełni, więc nasza skóra potrzebuje nawilżenia w każdej postaci. Nowym trendem w kosmetologii jest wykorzystanie grzybów o właściwościach nawilżających.

Naukowcy prowadzą badania nad pewnym wyjątkowym rodzajem grzyba – Tremella Fuciformis (trzęsak morszczynowaty) – zwany Śnieżnym Grzybem. Grzyb ten jest bardzo popularny w Azji, wykorzystywany zarówno w kuchni jak i w pielęgnacji skóry. Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się kosmetyki azjatyckie, więc trzęsak wkracza również do naszych kosmetyków. Co prawda kwas hialuronowy nadal jest w czołówce w kategorii substancji nawilżających – potrafi zatrzymać 1000 razy więcej wody niż wynosi jego masa, śnieżny grzyb tylko 500 razy ale to i tak jest wspaniałe działanie nawilżające. Trzęsak ma również dodatkowe właściwości: zdolność tworzenia na skórze nawilżającego, elastycznego filmu, hamuje produkcję melaniny odpowiedzialnej za przebarwienia. Zawiera 18 różnych aminokwasów, stymulujących wzrost komórek oraz przyspieszających gojenie ran. Zawiera również wit. D, której przeważnie nam brakuje, a która pomaga w terapiach przeciwtrądzikowych. Przemysł kosmetyczny szuka kolejnych „gwiazd”, może nowy grzybek okaże się taką???

/Źródło: LNE, bioupdate.org/tremella, In-cosmetics.com/_novadocuments, skininc.com/

Kontakt tel. +48 695 702 158