Stres oksydacyjny - antyoksydacja

Utlenianie (oksydacja) to proces, w którym powstają wolne rodniki - bardzo reaktywne cząsteczki. Dziś to ważny temat. Ich działanie ma dobre i złe strony. Stres oksydacyjny - spowodowany nadmiarem wolnych rodników - ma destrukcyjny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu - również skóry. Możemy się przed nim bronić m in. przy pomocy odpowiedniej diety i zabiegów.

Stany zapalne w jelitach, wątrobie, przewlekły stres, choroby, insulinooporność, operacje chirurgiczne, itp, itd mogą być przyczyną nadmiernej produkcji wolnych rodników.
Istotny wpływ na ich powstawanie ma również dieta, szczególnie gdy w organizmie brakuje mikroelementów, witamin oraz antyoksydantów a my zamiast warzyw, owoców i przypraw jemy w nadmiarze mięso (szczególnie wieczorem) i dużo cukrów prostych.
Wolne rodniki oddziałują na poziomie komórkowym, w szczególności na:
- DNA - skutkiem może być modyfikacja genów;
- białka - typu kolagen, enzymy - mogą zmienić się funkcje komórki;
- błonę komórkową - wpływ na jej strukturę i przepuszczalność.
To wszystko powoduje przyspieszenie procesów starzenia całego organizmu.
Wolne rodniki, to nie tylko problemy - czasami są przydatne. Są wykorzystywane w wielu mechanizmach, m in. komunikacji między komórkami lub odporności immunologicznej. Gdy jednak jest ich zbyt dużo - szkodzą. W naszym organizmie funkcjonują naturalne mechanizmy neutralizacji wolnych rodników. Biorą w nich udział białka i enzymy, które funkcjonują dzięki mikroelementom. Z kolei owoce i warzywa dostarczają ważnych witamin (np. C,E), polifenoli, które są skutecznymi antyoksydantami - przeciwagą dla wolnych rodników. Im jesteśmy starsi, tym procesy antyutleniające są mniej efektywne, dlatego tak ważne jest dostarczanie antyutleniaczy z zewnątrz.
Co to jest ten stres oksydacyjny?
Gdy produkcja wolnych rodników narasta lawinowo a system obronny (antyoksydanty), nie jest w stanie stawić im czoła - wtedy mamy do czynienia ze stresem oksydacyjnym. Intensywność i powtarzalność takiej niepohamowanej produkcji wolnych rodników powoduje właśnie duże szkody w organizmie.
Antyoksydanty blokują niszczące działanie wolnych rodników -> oddają swój wolny elektron rodnikowi, który przestaje niszczyć komórki.
Funkcje najważniejszych antyoksydantów:
- mikroelementy - miedź, cynk, selen, mangan, itp - są odpowiedzialne za prawidłowe działanie enzymów dysmudazy i peroksydazy, zapobiegają nadmiernej produkcji wolnych rodników;
- enzymy - transformują reaktywne rodniki w niegroźne cząsteczki;
- witaminy A, C, E - neutralizują rodniki;
- koenzym Q10 - wspomaga detoks, dostarcza komórkom energii do regeneracji oraz zapobiega ich uszkodzeniom, opóźnia efekty starzenia, przyspiesza odnowę biologiczną skóry.
Ważne:
Naturalna obrona organizmu nie zawsze działa, może się zmieniać w ciagu życia. Przyczyny osłabienia to: stres, stany zapalne, choroby, sport wyczynowy, źle zbilansowana dieta, alkohol, papierosy, itp.
Kolorowe jedzenie - warzywa i owoce - poprawiają siły obronne organizmu!!!
Zabiegi kosmetyczne, również mogą wspierać nas i naszą skórę w walce z rodnikami np:
- antyoksydacyjne, bogate w wit. A, C, E, resweratrol, astaksantynę, miłorząb japoński, niektóre kwasy, koenzym Q10 (idebenon - odpowiednik Q10);
- antipollution - czyli przeciwdziałające skutkom stresu oksydacyjnego, zanieczyszczeniom - tu dużą rolę pełną ekstrakty roślinne chroniące skórę przed toksycznymi substancjami - metalami ciężkimi, smogiem, promieniowaniem UV;
- z użyciem enzymów, systemów naprawiajacych DNA;
- z dodatkiem teprenonu, który przedłuża żywotnosć końcowych części chromosomów - telomerów - w komórkach, co w efekcie przedłuża życie komórek!!!

 /Źródło: 37 Kongres LNE Kraków, mgr farmacji M. Mieloszyk-Pawelec/